Produkt o działaniu wzmacniającym organizm i pobudzającym system immunologiczny. Zawiera niebieskozielone algi, bogate w wiele witamin, składników mineralnych i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest pełnowartościowym dodatkiem do diety, szczególnie polecany jako istotny składnik diety wegetariańskiej.
Wśród różnorodności otaczającej nas przyrody, są prawdziwie unikalne twory, takie jak np. niebiesko-zielony mikrowodorost - spirulina.
Zawiera ona ogromną kombinację cennych dla organizmu ludzkiego substancji. Spirulina jest ceniona za swoje naturalne pochodzenie oraz szerokie spektrum działania.
Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy organizmu, działa łagodząco na ściany żołądka oraz pomaga w oczyszczaniu organizmu. Pomaga usunąć negatywne oddziaływanie wyniszczonego ekologicznie środowiska oraz stosowania używek i palenia papierosów. Ważną cechą alg morskich jest bardzo dobra przyswajalność zawartych w nich składników. Pomagają również regulować równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu cera staje się elastyczna. Algi wzmacniają naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem. Nie tylko skutecznie zapobiegają powstawaniu na skórze znienawidzonych przed panie cienkich, czerwonych "pajączków", ale również wzmacniają płaszcz wodno-lipidowy skóry, który chroni ją przed szkodliwym wpływem środowiska. Zawarty w algach kwas alginowy oczyszcza tkanki z produktów przemiany materii.
Składniki alg morskich przyspieszają również rozpad tłuszczu. Z tych właściwości wodorostów korzystają producenci preparatów antycelulitowych.
1g spiruliny odpowiada pod względem odżywczym 1 kg różnych warzyw.
Składniki odżywcze (100g Spiruliny) Minerały: - Wapno 100-400mg - Żelazo 30-100mg - Cynk 2-5mg - Magnesium 200-300mg - Potassium 500-1000mg Witaminy: - witamina A 100-200mg - witamina B1 1.5-4mg - witamina B2 3-5mg - witamina B3 10-14mg - witamina B6 0.5-0.8mg - witamina B12 0.1-0.6ug - witamina C 1.2-1.6mg - witamina E 5-10mg
Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez 8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii wiele osób używa spiruliny i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych schorzeń, a 25% leczy w ten sposób cukrzycę.
Polecane zastosowanie spiruliny: - profilaktyka i leczenie anemii spowodowanej niedoborem żelaza, różne formy złośliwej anemii, w tym raka krwi (białaczka), - oczyszczenie jelit i odbudowa mikroflory układu pokarmowego, chroniczne choroby jelit, profilaktyka nowotworu jelita grubego, - chroniczne stany zapalne, gruźlica, bronchit itp., - profilaktyka i leczenie chorób stawów, regulacja wzrostu w okresie dorastania, - profilaktyka i leczenie postępującej krótkowzroczności, katarakty i inne choroby narządu wzroku, uszkodzenie siatkówki oka u diabetyków, - leczenie cukrzycy; w stanach wymagających regularnego brania insuliny, w znacznym stopniu można obniżyć stosowana dawkę, - reguluje ciśnienie tętnicze, leczy nadciśnienie, - w stanach niskiej odporności organizmu, powtarzających się grypach, dla osób na diecie (także jako składnik wzbogacający pożywienie), - po przebytych chorobach nowotworowych; w czasie i po chemioterapii oraz radioterapii, - jako środek wzmacniający i odtruwający organizm; w czasie tych terapii, - celem ochrony zdrowej tkanki przed uszkodzeniami, - w chorobach skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się jej; przy braku keratyny (pękanie skóry na piętach); wygładzeniu zmarszczek, leczeniu trądziku, - przyspieszenie procesu zdrowienia po urazach, stłuczeniach i pourazowych komplikacjach.
Algi lub inaczej - glony, to rośliny o prostej budowie, żyjące przeważnie w wodzie. Algi zawierają więcej witamin i minerałów niż wiele produktów spożywczych, dlatego ostatnio coraz częściej używa się ich jako naturalnych dodatków żywieniowych, podobnie jak morskich wodorostów. Wśród alg wyróżnia się m.in. dwa typy: Chlorellę i Spirulinę czyli algę szmaragdowozieloną i niebieskozielong. Obie są doskonałymi substancjami odżywczymi. Aż 40-60% zawartości ich suchej masy to małe molekuły, łatwo przyswajalne przez organizm. Algi zawierają pełnowartościowe białko, dlatego też wegetarianie mogą je włączyć do jadłospisu jako źródło niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Zawartość minerałów i pierwiastków śladowych wyróżnia algi spośród wszystkich żywych organizmów.
Pozyskuje się z nich na przemysłową skalę m.in. jod, mangan i brom. W algach szczególnie wysoka jest zawartość jodu i potasu, dlatego oddziałują korzystnie na zdrowie osób przyjmujących środki moczopędne. Dzięki zawartości naturalnego jodu w określonych przypadkach normalizują niedoczynność tarczycy Znajdujące się w nich żelazo jest w formie łatwo przyswajalnej, dlatego są najlepszym naturalnym źródłem tego pierwiastka. Oba rodzaje alg są bogate w różne witaminy. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminę C i E, a także witaminę A i kwas linolenowy. W dużych ilościach znajdują się w nich kwasy nukleinowe (RNA, DNA) oraz chlorofil, który jest świetnym środkiem regenerującym, dezodorującym i przeciwbakteryjnym. Wszystko to zwróciło uwagę lekarzy i biochemików. W Stanach Zjednoczonych, Japonii, Francji i Anglii rozpoczęto liczne badania nad możliwościami dalszego wykorzystania zalet alg. Badania te wykazały pozytywne rezultaty użycia alg w zwalczaniu zakażeń wirusowych. Udowodniony jest ich korzystny wpływ na wiele rodzajów opryszczki i wirusa grypy typu A; trwają eksperymenty nad udowodnieniem działania przeciw wirusowi HIV (wirus AIDS). W Indiach ostatnio prowadzi się badania nad rolą alg w zapobieganiu oraz leczeniu schorzeń o charakterze złośliwym błony śluzowej jamy ustnej; także i w tym zakresie udowodniono pozytywne działanie substancji zawartych w algach. Z całą pewnością wiadomo, że algi wzmacniają system immunologiczny oraz wiążą wolne rodniki. Z tego powodu lekarze coraz częściej używają alg we wspomagającym leczeniu różnych schorzeń nowotworowych.
Algi morskie zawierają wszystkie mikroelementy i minerały wody morskiej, mają też przedziwną zdolność gromadzenia ich we własnym wnętrzu. Co ważniejsze, zawierają te substancje w najbardziej przyswajalnej formie, zasymilowane już przez organizm roślinny. To ogromna zaleta, bowiem tak często reklamowane w mediach suplementy zawierają najczęściej syntetyczne witaminy i mikroelementy, których przyswajalność jest dużo niższa niż tych pochodzących z alg. Algi zawierają największą ilość i najwyższą różnorodność minerałów, w porównaniu z innymi roślinami i dlatego są tak cenne. Generalnie, w dietetyce stosuje się algi wspomagająco w leczeniu obrzęków, zgodnie ze starożytnym chińskim tekstem: "nie istnieje obrzęk, którego nie można by usunąć dzięki algom", cyst, obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, chorób skóry z towarzyszącymi zaczerwienieniami, zapaleń stawów.
1 tabletka zawiera: Spirulina (alga)...500 mg
|