Juka ma doskonałe działanie:
- wspomaga wchłanianie potrzebnych substancji odżywczych,
- polepsza trawienie,
- odtruwa - ponieważ wzmacnia i reguluje procesy wydalania,
- niezastąpiona dla osób cierpiących na przewlekłe choroby jelita grubego,
- stosuje się ją również do leczenia zapalenia stawów,
- posiada enzymy, witaminy, sole mineralne oraz inne roślinne składniki odżywcze.
Medycyna współczesna zalicza choroby jelita grubego (nieżyt, polipy, choroba Crohna itp.) oraz dolegliwości reumatyczne (zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów, dna moczanowa itp.) do przewlekłych chorób przemiany materii.
JUKKA
Wiecznie zielona roślina, pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych, Meksyku i Karaibów. Należy do rodziny liliowatych (Liliaceae). Indianie uważają ją za najpiękniejszą roślinę pustyni, a z powodu unikalnych właściwości nazywają ją drzewem życia.
Działa na ludzki organizm na wiele sposobów. Wspomaga wchłanianie niezbędnych substancji odżywczych, poprawia trawienie, ale najważniejszą jej funkcją jest odtruwanie - wzmacnia i reguluje naturalne procesy oczyszczania organizmu. Jest błogosła-wieństwem przede wszystkim dla osób cierpiących na choroby jelita grubego (np. polipy, choroba Crohna) lub dolegliwości reumatyczne. Indianie południowoamerykańscy nieprzypadkowo stosowali głodówkę w leczeniu sztywności stawów, pozwalając chorym na spożywanie tylko kilku roślin - m.in. właśnie jukki, która zaspokajała zapotrzebowanie organizmu na enzymy, witaminy, sole mineralne oraz inne roślinne składniki odżywcze, równocześnie wspomagając odtruwanie organizmu.
Pozyskane z jukki saponiny, działając jak naturalne sterydy, są ostatnio coraz częściej stosowane z dobrym skutkiem w przypadku zapalenia stawów.
Trwająca kilka tygodni kuracja jukką odmładza organizm, przywraca równowagę psychofizyczną, obniża poziom cholesterolu we krwi i łagodzi skutki stresów. Zapewnia dobry ogólny stan zdrowia i zwiększa odporność organizmu, dając tym samym większą ochronę przed chorobami.
UWAGA!
* Podczas kuracji jukką należy przyjmować dużą ilość płynów - dzien-nie ok. 2-3 litrów. W ten sposób wspomagamy wydalanie substancji toksycznych z organizmu.
* Na początku kuracji jukką może wystąpić częstsze oddawanie moczu, biegunka oraz zmniejszenie się poziomu cukru i potasu we krwi. Jest to efekt przyspieszonej przemiany materii i odtruwania.Prawidłowe dawkowanie, odpowiednie odżywianie się, ewentualnie opracowana przez specjalistę dieta powinny wyeliminować te objawy.
Wiele ziół leczniczych (zwłaszcza te o działaniu moczopędnym i przyspieszającym przemianę materii), wzmagając wydalanie substancji toksycznych i szkodliwych z organizmu, może polepszyć stan zdrowia w przypadku chorób tego rodzaju. Takimi roślinami rosnącymi też u nas są mniszek lekarski, pokrzywa i biała wierzba. Ale procesy odtruwające jeszcze skuteczniej pobudza jukka.
W czym tkwi sekret jukki?
Zapewne w tym, że potrafi żyć w najbardziej skrajnych warunkach atmosferycznych: w nocy przenikliwy wiatr, w dzień prażące słońce, trwająca kilka miesięcy susza, gwałtowne burze - to wszystko nic dla jukki. Wyciąg z tej rośliny zawiera liczne enzymy, saponiny, chlorofil, antyoksydanty i inne substancje czynne.
Jukka działa na ludzki organizm na wiele sposobów. Wspomaga wchłanianie potrzebnych substancji odżywczych, polepsza trawienie, ale najważniejszą jej funkcją jest odtruwanie, ponieważ wzmacnia i reguluje procesy wydalania. Jukka jest błogosławieństwem przede wszystkim dla osób cierpiących na przewlekłe choroby jelita grubego. A takich osób, które cierpią z powodu nieprzyjemnych objawów przewlekłego zapalenia jelita grubego jest wiele - w średnim wieku, nie wspominając już o osobach starszych. Ostatnio saponiny pozyskane z jukki stosowane są z dobrym skutkiem do leczenia zapalenia stawów.
Ta substancja, działająca jak naturalne sterydy, jeśli jest właściwie dawkowana to nie wywołuje żadnych objawów ubocznych: w przeciwieństwie do sterydów otrzymywanych syntetycznie lub pochodzenia zwierzęcego nie podrażnia przewodu pokarmowego.
Indianie południowoamerykańscy nieprzypadkowo stosowali głodówkę w leczeniu sztywności stawów, pozwalając chorym na spożywanie tylko kilku roślin. Między innymi właśnie jukki, która zaspokajała zapotrzebowanie organizmu na enzymy, witaminy, sole mineralne oraz inne roślinne składniki odżywcze, a jednocześnie wspomagała odtruwanie organizmu.
Kuracja jukką, trwająca kilka tygodni, rzeczywiście odmładza organizm, poprawia równowagę psychofizyczną, zapewnia dobry ogólny stan zdrowia i zwiększa odporność organizmu, dając tym samym większą ochronę przed chorobami. Obniża poziom cholesterolu we krwi i łagodzi skutki stresów.