Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
Olej z pestek winogron otrzymywany jest z nasion winogron dojrzewających w ciepłym klimacie Hiszpanii.
Spośród wszystkich znanych tłuszczów to właśnie ten olej zawiera najwięcej kwasu linolowego, niezbędnego w profilaktyce utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu.
Jest też bardzo bogaty w witaminę A, witaminę E (zwaną witaminą młodości) oraz naturalne antyutleniacze. Olej z pestek winogron użyty w kuchni cieszy podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nadaje się wyśmienicie do smażenia, pieczenia i gotowania, gdyż wytrzymuje bardzo wysokie temperatury. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw. Potrawy usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich subtelnych nut smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały tłustego posmaku.
Pojemonść 0,5l
|