OLEJ KOKOSOWY firmy LABORATORIUM BIOOIL® jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia , tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie witaminy i minerały. Do temperatury ok. 26ºC zachowuje postać stałą natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w postać płynną co jest jak najbardziej naturalne dla tego oleju. OLEJ KOKOSOWY w około 86% składa się z tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych sa to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha. W wyniku tego tłuszcze nasycone występujące w oleju kokosowym przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie są odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Olej kokosowy jest ceniony ze względu na występującą w nim kombinację kwasów tłuszczowych. Występujący w nim m.in. kwas laurynowy wspomaga układ immunologiczny , ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Kwas laurynowy występuje m.in. w mleku matki. OLEJ KOKOSOWY jest obok OLEJU LNIANEGO tłuszczem występującym w diecie dr Budwig która zalecała go do sporządzenia tzw. OLEOLUX'u będącego połączeniem OLEJU LNIANEGO , OLEJU KOKOSOWEGO oraz czosnku i cebuli. OLEJ KOKOSOWY jest trwały i stabilny termicznie. Można używać go do smarowania pieczywa i gotowania. Bardzo dobrze nadaje się do pieczenia ciast oraz smażenia. W kosmetyce może być używany jako krem a także m.in. do pielęgnacji matowych i łamliwych włosów oraz suchej i swędzącej skóry głowy. Pojemność: 200 ml
|