501 353 386      (018) 54 246 54      sklep@ekosklep.com.pl      Krystian
Home Promocje Nowoœci o Orkiszu Regulamin Kontakt
  

    Produktów w koszyku: 0 
    Suma: 0.00zł
    Złóż zamówienie
    Twoje konto
    Zaloguj się
    Zarejestruj się
       Katalog » Siła jest w kiełkach » Nasiona na kiełki - brokuły 20g
Nasiona na kiełki - brokuły 20g
producent: Grovitana
5.97zł brutto
ilość:
» Powiedz znajomemu
Dodaj do:
Roślina, jak każda dobra matka, stara się swemu potomstwu przekazać wszystko, co najlepsze. Dlatego w kiełkach znajdują się substancje najważniejsze i najbardziej wartościowe, niezbędne do rozpoczęcia nowego życia. Owe "zadatki" przesądzają o tym, że kiełki są bezcenne dla naszego zdrowia.
Do niedawna były kojarzone z kuchnią Dalekiego Wschodu. Na szczęście białawe, półprzezroczyste łodyżki szybko znalazły swoje miejsce w jadłospisach z innych części świata. Najpierw docenili je kucharze, a potem dietetycy i lekarze. Dzisiaj Amerykanie dodają je niemal do wszystkiego, a Anglicy nazywają duszą roślin.
Esencja zdrowia
W wypuszczanym przez roślinę pędzie koncentrują się wszystkie składniki odżywcze: witaminy C, B1, B6, B9, E i H oraz składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Kiełki są też źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Wszystkie bogate są także w błonnik (np. trzy łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego). Ich niewątpliwą zaletą jest również to, że są niskokaloryczne. Zamiast więc zjadać na śniadanie garść witamin, lepiej sięgnąć po garść kiełków.
Do kiełkowania najlepiej nadają się nasiona lucerny, soczewicy, fasoli mung i adzuki, ciecierzycy pospolitej, soi, słonecznika, rzeżuchy, siemienia lnianego, rzodkiewki, a także ziarna pszenicy i owsa.
Uprawa domowa
Nasion przeznaczonych do kiełkowania nie szukamy w sklepach ogrodniczych, bo te nadają się tylko do uprawy gruntowej. Kupujemy je w sklepach ze zdrową żywnością. Wtedy mamy pewność, że ziarna nie były chemicznie konserwowane ani opryskiwane. Musimy je dokładnie przejrzeć i usunąć uszkodzone, przebarwione. Do kiełkowania wybieramy najzdrowsze.
Nasiona powinny kiełkować w ciepłym miejscu (najlepsza temperatura to 18-22 st. C), ale nie w pełnym słońcu, np. na parapecie, bo pędy będą gorzkie. Nasiona trzeba najpierw starannie opłukać letnią przegotowaną wodą. Do zraszania także używamy zawsze letniej przegotowanej wody.
Domową hodowlę możemy zacząć od eksperymentalnego kiełkowania na sitku lub na ligninie. A gdy nabierzemy wprawy, pokusić się o założenie miniplantacji w pojemnikach.
Na sitku: łyżkę wypłukanego ziarna pszenicy lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko do herbaty. Do szklanki wlewamy tyle letniej wody, by była jak najbliżej sitka, ale by ziarno w niej nie pływało. Wodę zmieniamy rano i wieczorem. Po czterech dniach kiełki będą gotowe do jedzenia.
Na ligninie: tak najłatwiej kiełkuje rzeżucha, rzodkiewka i siemię lniane. Wystarczy położyć na spodeczku zwilżony kawałek ligniny czy waty, rozsypać na nim (nie za gęsto!) nasionka. Musimy potem dbać o to, by podłoże nie wyschło i zraszać je 3-4 razy dziennie. Kiełki pojawią się po 3-5 dniach.
Na gazie: nasiona fasoli, soi, ciecierzycy najpierw moczymy w letniej wodzie przez 10-12 godzin. Później odsączamy je i opłukujemy. Do szerokiego naczynia nalewamy letniej przegotowanej wody. Nakrywamy gazą. Mocujemy ją gumką wokół brzegów, tak by tylko środek gazy lekko dotykał wody. Rozsypujemy nasiona na obwodzie. Mają cały czas leżeć na wilgotnej gazie, ale się nie moczyć (mogłyby zgnić). Po 3-6 dniach jasnozielone pędy będą gotowe do jedzenia. Pamiętajmy, by zerwane opłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć.
W pojemniku: bardzo wygodna do uprawy kiełków w domu jest potrójna kiełkownica (w sklepach ze zdrową żywnością kosztuje ok. 25 zł). Składa się z trzech przezroczystych pojemników, zbiornika na wodę umieszczonego na spodzie i pokrywy. Wszystkie części nałożone są jedna na drugą. Dno pojemników, do których wsypuje się nasiona, jest rowkowane, żeby ziarenka mogły się równomiernie rozłożyć, a potem nie sklejać. Odpowiednie "syfony" odprowadzają nadmiar wody i gazów wytwarzających się podczas kiełkowania. To proste urządzenie zapewnia roślinkom stabilną temperaturę i wilgoć. Nasze zadanie polega na codziennym, kilkakrotnym zraszaniu miniplantacji. Nadmiar ściekającej do zbiornika wody możemy wykorzystać do podlewania kwiatów. Jest to świetna odżywka.

» Informuj mnie o aktualizacjach Nasiona na kiełki - brokuły 20g
» Napisz recenzję tego produktu!
Data dodania produktu: 23 maj 2007.
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
  • LEN BRĄZOWY (SIEMIĘ LNIANE) BIO 400 g - BIO PLANET
  • Kasza gryczana niepalona Bio 500g
  • OLEJ LNIANY BUDWIGOWY NIEOCZYSZCZONY 1000ml
  • DAKTYLE BEZ PESTEK SUSZONE BIO 150 g - BIO PLANET
  • BIO CZYSTEK - CISTUS INCANUS - 150g
  • Sól morska atlantycka, drobna, nierafinowana (500g)
  • Nasiona na kiełki - brokuły 20g
    LIŚĆ OLIWNY SOK 500ml
    LIŚĆ OLIWNY SOK 500ml

    28.89zł brutto
    01. Nasiona na kiełki - rzodkiewka 80g
    02. Nasiona na kiełki - brokuły 20g
    03. Nasiona na kiełki - lucerna 80g
    04. Nasiona na kiełki - słonecznik 60g
    05. Naczynie do kiełkowania
    06. Nasiona na kiełki - rzezucha 80g
    07. Nasiona na kiełki - Gryka 80g
    08. Nasiona na kiełki - koniczyna czerwona 80g
    SÓL Z MORZA MARTWEGO 1kg - NIEOCZYSZCZONA
    SÓL Z MORZA MARTWEGO 1kg - NIEOCZYSZCZONA
    11.00zł brutto
    "Żyj Zdrowo"

    Krystian
    sklep@ekosklep.com.pl
    tel.+48 501 353 386

    Nasz adres :
    ul. Berka Joselewicza 2
    33-300 Nowy Sącz

    Pełne dane kontaktowe
    O nas
    Pliki cookies
    Rabaty
    Regulamin
    Wysyłki
    Kontakt
    Mapa sklepu
    Yerba Mate
    Klub Calivita
    Produkty Calivita
    2Fresh sklepy internetowe