Aktywny nowozelandzki Miód Manuka MGO 250+. Charakteryzuje się wysoką zawartością methylglyoxalu na poziomie 250mg/kg. Oznaczony Certyfikatem MGO 250+. Informacje o Certyfikacie MGO Zalecane stosowanie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Unikalny Miód Manuka MGO powstaje dzięki roślinie o nazwie Leptospermum scoparium (Manuka), która rośnie tylko w Nowej Zelandii.
Przez długi czas wyjątkowe właściwości miodu manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów mierzących jego ogólne oddziaływanie biologiczne. Jednak źródło antybakteryjnej aktywności miodu manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat.
Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech. „Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za antybakteryjne działanie miodu manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” (zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, streszczenie w języku polskim) Wg powyższych badań Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 20 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. W innych środkach spożywczych poziom methylglyoxalu waha się od 0 do 50 mg/kg, a największe jego stężenie określono w kakao i kawie. Naukowcy badających właściwości miodu manuka zalecają stosowanie miodu o zawartości minimum to 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO 100+). Najczęściej kupowanym Miodem Manuka MGO jest miód o stężeniu MGO 400+. Produkt | Methylglyoxal, mg/kg | Miód Manuka | 20-800 + | Inne miody | 0-10 | Inne produkty żywnościowe | 0-50 |
|