Pozbądź się toksyn! W zielonym barwniku roślinnym zmagazynowana jest energia słoneczna, która jest podstawą istnienia świata roślin i zwierząt. Czy nie jest zastanawiające, że podczas choroby zwierzęta z natury mięsożerne, zaczynają odżywiać się również trawą i innym „zielonym” pokarmem, instynktownie szukając w nim antidotum na swoje problemy zdrowotne? Zielone wnętrze, czyste wnętrze – razem z Liquid Chlorophyll W XXI w. wszystkie żywe organizmy, w tym człowiek, są narażeni na wiele nowych i coraz bardziej niebezpiecznych substancji chemicznych (obecnych w powietrzu, wodzie, a nawet w żywności) oraz czynników fizycznych (takich jak np.: promieniowanie oraz energia nuklearna). Znacznie zwiększyła się również częstotliwość występowania nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, zwyrodnieniowych układu kostno-stawowego, alergii, otyłości i wielu innych. Dodatkowo, szeroką gamę objawów, takich jak: bóle głowy, zmęczenie, dolegliwości ze strony błon śluzowych, napady kaszlu, problemy trawienne, objawy alergiczne oraz nadwrażliwość na czynniki środowiskowe (chemikalia, perfumy, substancje syntetyczne) można powiązać z toksycznością otaczającego nas środowiska. Najbardziej powszechnymi drogami dotarcia substancji toksycznych do ludzkiego organizmu są: układ oddechowy (zanieczyszczone powietrze, szczególnie w miastach przemysłowych; palenie tytoniu), układ pokarmowy (sztuczne dodatki żywieniowe, substancje chemiczne zawarte w wodzie, leki), injekcje (np. szczepienia, tatuaże), absorbcja (środki chemiczne pochodzące z syntetycznych materiałów, tkanin, farb, plastików, pestycydów, nawozów) oraz promieniowanie (prześwietlenia, telefony komórkowe, monitory oraz telewizory). Większość z wymienionych czynników może powodować powstawanie substancji toksycznych w żywym organizmie. Jednocześnie, w wyniku różnorodnych procesów zachodzących wewnątrz naszego organizmu, powstają szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, np. wolne rodniki. Inne produkty uboczne to efekt zalegania nie strawionych pokarmów, odwodnienia czy niedożywienia. W sytuacji, kiedy substancje te nie są neutralizowane i usuwane z organizmu, prawidłowe funkcje na poziomie komórek, tkanek, narządów i całego organizmu mogą zostać poważnie zaburzone. Właściwy proces usuwania tych szkodliwych substancji – czyli detoksykacja – jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Polega on na neutralizowaniu, przekształcaniu oraz eliminowaniu produktów ubocznych z organizmu poprzez jeden lub więcej z następujących systemów: oddechowy – płuca, oskrzela, gardło, zatoki oraz nos; trawienny – wątroba, pęcherzyk żółciowy, okrężnica oraz inne odcinki układu pokarmowego; moczowy – nerki, pęcherz, cewka moczowa; skórę – pot, wydzielina gruczołów łojowych oraz łzy; limfatyczny – naczynia limfatyczne oraz węzły chłonne. W jaki sposób możemy zapewnić łatwą i dobrą detoksykację naszego organizmu? Dzięki chlorofilinie zawartej w preparacie Liquid Chlorophyll. Produkt ten zawiera chlorofilinę sodowo-miedziową uzyskiwaną z lucerny, która stanowi skoncentrowane źródło chlorofilu a i b. Czym jest chlorofil? To zielony fotosyntetyczny barwnik występujący w większości roślin, algach i sinicach. Chlorofil często jest określany mianem „słonecznego barwnika”, ponieważ absorbuje energię słoneczną. Znajduje się on w chloroplastach – charakterystycznych organellach komórek roślinnych. Jego nazwa wywodzi się z greckich słów: chlorós = zielony i phyllon = liść. Pigmenty stanowią chemiczne związki, które odbijają fale światła widzialnego tylko o pewnej długości. Występują trzy podstawowe klasy barwników roślinnych: chlorofil – pigment zielony; karetonoidy – zwykle o barwie czerwonej, pomarańczowej lub żółtej; oraz niebieskie i czerwone fikobiliny. Wszystkie te pigmenty występują jako chromoproteidy (kompleksy pigmentowo-białkowe), posiadające białko oraz składnik niebiałkowy. Początkowo zakładano, że chlorofil był pojedynczym składnikiem, ale w 1864 roku Stokes, metodą spektroskopii wykazał, że chlorofil jest mieszaniną. W 1912 roku Willstatter udowodnił, że chlorofil to połączenie dwóch składników – rozpuszczalnego w tłuszczach chlorofilu „a” oraz chlorofilu „b”. Wszystkie rośliny, algi oraz sinice, w których zachodzi proces fotosyntezy, zawierają chlorofil „a”. Chlorofil ten powszechnie występuje we wszystkich eukariotycznych organizmach fotosyntetyzujących, i dzięki jego zasadniczej roli w centrum reakcji, jest niezbędny do fotosyntezy – ważnego procesu biochemicznego, w którym rośliny, algi, sinice i niektóre bakterie, przekształcają energię słoneczną w energię chemiczną. Energia ta jest wykorzystywana do inicjowania reakcji syntezy, takich jak tworzenie cukrów lub aminokwasów – cegiełek budulcowych potrzebnych dla syntezy białka. Ostatecznie, praktycznie wszystkie żyjące organizmy uzależnione są od energii wytwarzanej podczas procesu fotosyntezy, co czyni go procesem niezbędnym do życia na Ziemi. Proces ten jest również odpowiedzialny za wytwarzanie tlenu, stanowiącego znaczą cześć atmosfery ziemskiej. W 1915 r. doktor Richard Willstatter zdobył nagrodę Nobla za odkrycie chemicznej struktury chlorofilu – siatki atomów, składających się z węgla, azotu, wodoru oraz tlenu, otaczających pojedynczy atom magnezu (Mg2+). 15 lat później, doktor Hans Fisher otrzymał nagrodę Nobla za wynalezienie chemicznej struktury hemoglobiny. Ku jego zaskoczeniu okazało się, że przypomina ona budowę chemiczną chlorofilu. Hemoglobina to barwnik nadający czerwonym krwinkom ich kolor, tak jak chlorofil jest pigmentem nadającym zielony kolor roślinom. Kiedy doktor Fisher oddzielił hem od cząsteczki białka, do której przynależała, główna różnica pomiędzy hemoglobiną a chlorofilem sprowadzała się do pojedynczego, centralnie usytuowanego atomu. W cząsteczce hemoglobiny jest nim żelazo, w chlorofilu zaś - atom magnezu (Mg2+). Magnez jest koordynującym jonem metalu w cząsteczce chlorofilu i występuje w roślinach w znacznych ilościach (ok. 6% całkowitego Mg2+) jako składnik chlorofilu. W tym miejscu należy wyjaśnić różnice pomiędzy chlorofilem i chlorofiliną uzyskiwaną z chlorofilu. Podczas syntezy chlorofiliny atom magnezu, znajdujący się w centrum pierścienia chlorofilu, jest zastępowany atomem miedzi, a łańcuch fitolowy zostaje usunięty. Chlorofilina jest mieszaniną soli sodowo-miedziowych. W przeciwieństwie do chlorofilu (rozpuszczalnego w tłuszczach), chlorofilina jest rozpuszczalna w wodzie. Naukowcy nie mają pewności, ile chlorofilu (i czy w ogóle) przedostaje się do krwioobiegu. Natomiast cząsteczki chlorofiliny są w stanie „podróżować” po całym organizmie, ponieważ atom magnezu został w nich zastąpiony atomem miedzi. Miedź, podobnie jak żelazo, jest nośnikiem tlenu. W rzeczywistości, cząsteczka chlorofiliny jest bardzo podobna w budowie do cząsteczki hemu, znajdującej się w naszej krwi. Chlorofiliny odgrywają ważną rolę w detoksykacji organizmu. Mogą być także stosowane jako „wewnętrzne dezodoranty”. Opisy kilku przypadków, które zostały opublikowane wskazują, że doustne przyjmowanie chlorofiliny zmniejszyło subiektywne oceny woni moczu i kału u osób nie kontrolujących czynności fizjologicznych. Chlorofil oraz chlorofilina są w stanie tworzyć związki z pewnymi chemikaliami o właściwościach rakotwórczych. Zdolność wiązania przez chlorofil lub chlorofilinę potencjalnych karcinogenów, np. węglowodorów aromatycznych występujących w dymie papierosowym, niektórych aminokwasów heterocyklicznych znajdujących się w gotowanym mięsie, a także aflatoksyny-B1, zmniejsza ich absorpcję z przewodu pokarmowego oraz redukuje kumulację w tkankach. Chlorofiliny są jednymi z najsilniejszych, znanych w świecie medycyny antyoksydantów. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że suplementacja chlorofiliną może istotnie zmniejszać ryzyko uszkodzeń organizmu wywołanych przez wolne rodniki, chemiczne czynniki rakotwórcze oraz szkodliwe promieniowanie. Chlorofilina zawarta w preparacie Liquid Chlorophyll posiada silne właściwości alkalizujące układ trawienny, przynosząc korzystne efekty pacjentom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, pomaga usunąć nieprzyjemny zapach, wyeliminować nieświeży oddech, przynieść ulgę bolącemu gardłu, poprawić funkcjonowanie układu krążenia, zmniejszyć niestrawność, zredukować uczucie zmęczenia. Posiada dodatkowo działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga system odpornościowy, optymalizuje i utrzymuje dobry stan zdrowia. Spośród zalet chlorofiliny można wymienić jeszcze wiele innych, np.: przyspiesza gojenie się ran, jest pomocna w leczeniu wrzodów żołądkowych oraz ułatwia regularne wypróżnianie się. Chlorofilina przyjmowana doustnie, może spowodować zielone zabarwienie moczu lub kału, a także żółte lub czarne przebarwienie języka. Nie zanotowano przypadków przedawkowania. Ze względu na właściwości odtruwające chlorofiliny, nie stosuje się jej w okresie ciąży i karmienia piersią. Prof. Garban Zeno, PhD Liqiud Chlorophyll - POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN W XXI w. wszystkie żywe organizmy, w tym człowiek, są narażone na wiele nowych i coraz bardziej niebezpiecznych substancji chemicznych (obecnych w powietrzu, wodzie, a nawet w żywności) oraz czynników fizycznych (takich jak np.: promieniowanie oraz energia nuklearna). Jednocześnie, w wyniku różnorodnych procesów zachodzących wewnątrz naszego organizmu, powstają szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, np. wolne rodniki. Inne produkty uboczne to efekt zalegania nie strawionych pokarmów, odwodnienia czy niedożywienia. W medycynie naturalnej już od wielu lat wykorzystywano właściwości odtruwające zielonych barwników – chlorofilu i jego pochodnej – chlorofiliny, uzyskiwanych z naturalnych źródeł, np. lucerny. Obecnie ich skuteczność potwierdzają wyniki wielu badań naukowych, które wskazują, że substancje te mogą istotnie zmniejszać ryzyko uszkodzeń organizmu wywołanych przez: wolne rodniki, chemiczne czynniki rakotwórcze oraz szkodliwe promieniowanie. Zdolność wiązania przez chlorofil lub chlorofilinę potencjalnych karcinogenów, zmniejsza ich absorpcję z przewodu pokarmowego oraz redukuje kumulację w tkankach. Właściwy proces usuwania szkodliwych substancji – czyli detoksykacja – jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Doskonale pomoże nam w tym chlorofil roślin. Chlorofil, zawarty w liściach roślin a szczególnie lucerny oraz skumulowany w wodnych roślinach - w algach, ma zdolność pochłaniania energii słonecznej i magazynowania jej głównie w postaci glukozy. Glukoza jest cukrem prostym wchodzącym również w skład bardziej złożonych węglowodanów. Stanowi główne paliwo, z którego czerpią energię żywe organizmy. Światło słoneczne jest siłą, któłra odżywia i daje energię naszym ciałom oraz tworzy środowisko niezbędne dla naszej egzystencji. Chlorofil działa wzmacniająco i przyspiesza przemianę materii, a ponadto łącznie z żelazem przeciwdziała anemii. Doraźnie dobry efekt w leczeniu niedoboru wit. B12 przynosi chlorofil stosowany jako lek, który niszczy bakterie gnilne i pomaga w regeneracji flory bakteryjnej wytwarzającej witaminę B12 w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu neutralizuje przykre zapachy stolca, moczu a także potu ciała i wydostające się z ust. Otrzymywana z roślin chlorofilina może zapobiegać rakowi wątroby, którego przyczyną są wydzielane przez pleśnie trujące aflatoksyny>>. Informuje o tym podało pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences". To mykotoksyny>> a szczególnie aflatoksyny - toksyny z pleśni - uszkadzają DNA i sprzyjają rozwojowi raka wątroby. Jeśli kontrola surowców spożywczych nie jest dokładna, aflatoksyny mogą się pojawić na przykład w olejach czy mące i chlebie lub orzechach. Potrafią się też przedostać do mięsa zwierząt karmionych spleśniałą paszą czy do mleka i jaj. Jak wykazały badania przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, przyjmowanie chlorofiliny znacznie zmniejsza szkody powodowane przez aflatoksyny. Badania przeprowadzono w chińskiej prowincji Qidong. Tamtejsza ludność, której dieta obfituje w produkty skażone aflatoksynami, rekordowo często zapada na raka wątroby. 180 osób uczestniczących w badaniach przyjmowało chlorofilinę trzy razy dziennie w dawce 100 mg. Badano ich krew i mocz. Pod wpływem chlorofiliny uszkodzenia wywołane przez aflatoksyny były o 55 proc. mniejsze. Zdaniem kierującego badaniami dra Thomasa Kenslera, przyjmowanie chlorofiliny może być praktycznym sposobem na zmniejszenie ryzyka nowotworółw. Przypuszczalnie zmniejsza się przez to wchłanianie aflatoksyn i innych karcynogenów. Chlorofiliny mogą być także stosowane jako „wewnętrzne dezodoranty” - wpływają na aktywność enzymów rozkładających białka, hamując powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Korzystnie oddziałują na procesy regeneracji, tworząc niesprzyjające środowisko dla rozwoju bakterii i przyspieszając gojenie się ran. Skuteczne odtruwanie pociąga za sobą zmiany w sposobie odżywiania i w stylu życia. Wyeliminowanie cukru, kawy, alkoholu, tytoniu i niepotrzebnie stosowanych leków oraz substancji chemicznych, minimalizuje obciążenie toksynami. Picie większych ilości wody, zwiększenie ilości błonnika poprzez włączenie do diety większych ilości owoców i warzyw, czy stosowanie naturalnych suplementów diety to podstawowe kroki w procesie detoksykacyjnym. Liqiud Chlorophyll wspomaga: - Wspomaga procesy trawienne - Oczyszcza oraz buduje krew - Uczynniać enzymy oraz białe ciałka krwi - Pomaga zwalczać anemię, asystuje w procesach syntezy hemoglobiny - Przyspiesza procesy ozdrowieńcze po przebytych chorobach - Pomocny w bólach gardła, zwalcza nieświeży zapach z ust - Zapobiega schorzeniom krążenia, przez co opóźnia starzenie organizmu - Działa lekko żółciopędnie - Przyśpiesza gojenie się ran - Może zredukować ryzyko wystąpienia nowotworu. Skład Liqiud Chlorophyll Chlorofilina sodowo-miedziowa (z lucerny siewnej) 15 mg Roztwór aromatyzowany olejkiem miętowym Dawkowanie profilaktyczne: 1 łyżeczka (5 ml) dziennie do wody. Dawkowanie lecznicze to 2-3 razy dziennie podawana dawka profilaktyczna czyli po 5ml ( po łyżeczce) lub w zalezności od ptrzeby częściej. Produkt zamieszać przed użyciem. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Nie zanotowano przypadków przedawkowania. Ze względu na właściwości odtruwające chlorofiliny, nie stosuje się jej w okresie ciąży i karmienia piersią aby nie wprowadzać w krwioobieg toskycznych związków z komórek.
|