Na długo przed tym jak zanalizowano skład chemiczny Yerba mate – była w szerokim stosowaniu wśród Indian Guarani, którzy świadomie używali jej zarówno ze względu na zdrowotne właściwości jak i właściwości pobudzające, oraz energizujące - dzięki którym skutecznie walczyli ze zmęczeniem i głodem! Skład chemiczny Yerba-mate jest od lat przedmiotem badań i analiz największych i najsławniejszych laboratoriów od Hamburga po Misines. Badania wykazały że w skład tego krzewu wchodzi niespełna 200 lotnych substancji chemicznych! Mate ma bogaty wachlarz substancji naturalnych, które mają szerokie oddziaływanie na organizm! Yerba–mate wykorzystywana jest w medycynie między innymi – jako stymulator centralnego ośrodka nerwowego, środek moczopędny, przeciwreumatyczny i wspomagający przemianę materii. W zachodniej medycynie określana jest ponadto jako środek: ściągający, napotny oraz przeciwgorączkowy, zawiera liczne witaminy i minerały. Jest także bogatym źródłem żywic, włókien i olejków eterycznych. Zawiera karoten, witaminę A, C, E, B1, B2, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę i inozytol. W 1964 r. grupa naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu doszła do wniosku, że mate zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Wyniki analizy ilościowej naparu ze 100g Yerba-Mate: - Wartośc energetyczna - 26,36kcal
- Białko - 2,32g
- Tiamina (witamina B1) - 1,26mg
- Pirodyksyna (witamina B6) - 0,83mg
- Magnez - 57,12mg
- Żelazo - 2,19mg
- Witamina C - 4,96
- Niacyna - 1,72mg
- Potas - 60,81mg
- Wapń - 58,66mg
- Sód - 10,26mg
- Fosfor - 52,81mg
- Kofeina - 0,89mg
- Glukoza - 3,67g
Analiza ta została przeprowadzona na Uniwersytecie Narodowym w Misiones. Poza podstawowymi substancjami odżywczymi mate jest bogata w tzw. ksantynyny. To właśnie ich obecność zwraca uwagę naukowców. Najpopularniejszymi ksantynami obecnymi w yerba-mate są: mateina oraz jej „starsza siostra” kofeina. Chociaż ksantyny mają podobny skład chemiczny, każda z nich ma indywidualne właściwości. Badania wykazują, że jeśli nawet kofeina występuje w mate, jej ilość jest tak niewielka, że potrzeba 100 torebek herbaty, aby zawartość kofeiny była równa szklance kawy. Dlatego też pobudzające działanie "herbaty" yerba mate nie pochodzi z kofeiny. Właściwość charakterystyczna dla wszystkich ksantyn to delikatne rozluźnienie mięśni. Ksantyny są dobrymi rozszerzaczami oskrzeli dzięki czemu są z powodzeniem stosowane w leczeniu astmy. Wszelkie analizy potwierdzają fakt, że mateina posiada najlepszą możliwą kombinację właściwości wśród rodziny ksantyn! Stymuluje centralny układ nerwowy – nie powodując uzależnienia (w przeciwieństwie do większości ksantyn) Wpływa relaksująco na obwodowe naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi bez silnego wpływu na rdzeń przedłużony i serce (inne ksantyny mają taki wpływ). Zaobserwowano zdecydowany wpływ na poprawię zdolności psychomotoryczne bez działań depresyjnych, charakterystycznych dla innych ksantyn. Główne, roślinne związki chemiczne obejmują: alfa-amyrynę, alfa-terpineol, kwas arachidonowy, beta-amyrynę, kwas masłowy, kwas koleinowy, kofeinę, ksantyna (mateina), kwas 5-o-kofeoilochininowy, wapń, karoten, kwas chlorogenowy, cholinę, chlorofil, chryzanteminę, cyjanidyn-3-o-ksylozylo- glukozyd, cyjanidyno-3-glukozyd, olejek aromatyczny, eugenol, geraniol, solwat geranylu z acetonem, gwajacynę b, indol, inozytol, jonon, kwas izo-masłowy, kwas izo-kapronowy, kwas izo-chlorogenowy, kwas izo-walerianowy, kempferol, kwas laurynowy, lewulozę, linalol, kwas linolenowy, saponiny mate, kwas neochlorogenowy, nerolidol, kwas nikotynowy, nudikaucynę c, oktan-1-ol, kwas oktanowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, pirydoksynę, kwercetynę, rafinozę, safrol, kwas stearynowy, taniny, teobrominę, teofilinę, trygonelinę, kwas ursolowy.
Zaparzanie Yerby Parząc Yerbę po raz pierwszy może zaskoczyć Cię ilość suszu jaki trzeba wsypać do naczynka (!) temperatura wody i te przedziwne gadżety. Jeśli tak się stanie, nie martw się, zobaczysz jak szybko polubisz ten rytuał a jeżeli jeszcze nie masz mate (naczynko) ani bombilli (metalowa rurka / sitko) zaimprowizuj Możesz użyć sitka do odsączenia naparu od suszu i wesoło popijać z kubeczka (Indianie Guarani powiesiliby mnie za szerzenie heretyzmu) ale ja z doświadczenia wiem, że tak przyrządzona Yerba – jest niczego sobie Ale póki co, eksperymenty na bok, przystępujemy do tradycyjnego, parzenia suszu „wiecznie zielonego drzewa” 1) Przegotowaną wodę odstaw do ostygnięcia(idealna temperatura to 75 stopni Celsjusza ) ale nie dajmy się zwariować w Paragwaju zalewają Yerbę wodą o temperaturze oscylującej wokół 80-ciu stopni - do 85-ciu stopni włącznie.2) Wsyp do naczynka (np. mate, lub ulubiony kubeczek z porcelitu)odpowiednią ilość suszu pisząc odpowiednią – mam na myśli nie mniej niż 1/3 i nie więcej niż 2/3 … to są proporcje idealne by skosztować smaku i doświadczyć mocy – tej niezwykłej rośliny - początkującym proponuję w tym miejscu dosypać cukru – wg uznania. Po zalaniu wodą lepiej jest nie mieszać naparu, by niepotrzebnie nie robić sobie „błota” w naczynku. Dlatego susz trzeba poslodzić. 3) Zalej susz wodą do pełna 4) Włóż bombille, poczekaj momencik aż „fusy” podniosą się z dna naczynka – tak by można było względnie swobodnie odsączyć napar od suszu … i gotowe, spróbuj 
Na deser zostawiłem Wam kolejne zaskoczenie - ten sam susz możesz zalewać nawet do 7 razy, pamiętając o temperaturze wody (patrz wyżej) Tak więc – jest to naprawdę ekonomiczny napój, wsypujesz 1 naczynko rano i popijasz przez cały dzień dostarczając sobie energii, cennych mikro i makro elementów, witamin i skutecznie blokując łaknienie! *** Dla gotowych na eksperymenty, proponuję "Mate de leche". Jest to sposób przyrządzania yerby, polegający na użyciu mleka zamiast wody. Przyrządzenie "Mate de leche" jest bardzo proste, wystarczy: wsypać do naczynka "odpowiednią" ilość suszu zalać susz ciepłym mlekiem (powtarzam, mlekiem!) Tak przygotowany napój prócz wszystkich właściwości mate jest dodatkowo wzbogacony właściwościami odżywczymi pochodzącymi z mleka *** Ale ale … jeśli jest Ci za gorąco wcale nie musisz parzyć yerby - … przygotuj yerba mate na zimno! Tak podana mate nazywa się Terere. Terere jest bardzo popularna w Paragwaju, pija się ją w upalne dni, zachowuje te same właściwości co mate parzona. Wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie - dostarczając cennych witamin i substancji odżywczych jednocześnie Przyrządzenie Terere jest również bardzo proste, wystarczy: wsypać do naczynka "odpowiednią" ilość suszu zalać susz wodą (uwaga, zimną wodą!) Tak przygotowany napój - jest już gotowy do picia, dla urozmaicenia smaku możemy dodać do naszej yerby soku z owoców i dodatkowo schłodzić kostkami lodu.
|