Jest produktem zawierającym kompleks enzymów trawiennych. Enzymy umożliwiają trawienie, które jest procesem fizjologicznym polegającym na rozkładaniu złożonych wielkich cząsteczek (białek, tłuszczy, węglowodanów) na elementy prostsze. Rozbijanie to odbywa się za pomocą enzymów wytwarzanych przez odżywiający się organizm. Jeśli jednak któregoś z nich zabraknie dochodzi do gnicia, fermentacji nie strawionego pożywienia czego efektem są wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, biegunki i inne dolegliwości przewodu pokarmowego.
Zawarte w Digestive Enzymes - enzymy stanowią ogromną pomoc dla całego układu pokarmowego, którego zadaniem jest przetwarzanie spożywanego przez nas pożywienia zarówno białek, węglowodanów i tłuszczy. W skład produktu wchodzi mieszanina enzymów trzustkowych, które w połączeniu z pepsyną, papainą i bromelainą rozkładają białka na aminokwasy.
Pepsyna w soku żołądkowym - rozkłada białka na albumozy i peptony działając w środowisku kwaśnym wskutek obecności kwasu solnego. Papaina enzym papai pomaga we wstępnym procesie trawienia mięsa. Bromelaina enzym otrzymywany z soku ananasa działa przeciwzapalnie, ułatwia trawienie białek oraz przyswajanie składników odżywczych z żywności. Lipaza rozkłada tłuszcze na glicerynę i kwasy tłuszczowe.
Amylaza zajmuje się rozkładem węglowodanów. Oprócz enzymów Digestive Enzymes zawiera kurkumę i nasiona kopru, kwas glutaminowy i betainę HCI.
Kurkuma - inaczej szafran indyjski, to przyprawowa roślina z rodziny imbirowatych uprawiana na Dalekim Wschodzie. jej kłącza, świeże lub sproszkowane, to bardzo popularna przyprawa w kuchniach Wschodu Kurkuma używana jest jako roślina lecznicza do produkcji leków wątrobowych. Wpływa korzystnie na trawienie (wzmaga wydzielanie żółci), a zarazem działa rozkurczowo i bakteriobójczo.
Koper - pochodzi ze wschodniego rejonu obszaru śródziemnomorskiego Egiptu oraz z zachodniej Azji. Dzięki różnorodnemu zastosowaniu koper ogrodowy jest przyprawą znaną i lubianą na wszystkich szerokościach geograficznych. Wzmianki o jego zastosowaniu znajdują się w egipskich papirusach. Rzymianie nacierali nim ciała oraz polecali napar z rośliny jako środek na uśmierzanie bólu głowy. Obecnie koper stosuje się jako środek wiatropędny zapobiegający wzdęciom i regulujący pracę nerek oraz uśmierzający kaszel. Kwas glutaminowy (nazwa skrótowa Glu, E) jest aminokwasem kodowanym o kwaśnym odczynie, obecnym w prawie wszystkich białkach. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, i jest jednym z czynników umożliwiających przewodzenie impulsów nerwowych.
Betaina HCI występuje w takich roślinach jak buraki, brokuły i szpinak, przywraca właściwy poziom soków trawiennych oraz bierze w udział w przekształcaniu substancji szkodliwych w związki korzystne dla organizmu.
Digestive Enzymes jest czymś w rodzaju "wszystko wiedzącego" preparatu. Zawiera praktycznie wszystkie enzymy trawienne, więc w zasadzie potrafi poradzić sobie nawet w najtrudniejszych sytuacjach. Często stosują go osoby zdrowe, zwłaszcza po przyjęciach gdzie duża ilość pokarmów nie zawsze prawidłowo skomponowanych stwarza duży dyskomfort ze strony żołądka i jelit.
Aby zrównoważyć niedobór enzymów w organizmie, spowodowany spożywaniem gotowanych, smażonych bądź wysoce przetworzonych produktów zwłaszcza zwierzęcych każdy duży posiłek należy uzupełniać jedną do trzech kapsułek z enzymami, chyba, że cały posiłek jest przygotowany na surowo. Mała surówka nie jest w stanie dostarczyć takiej ilości enzymów, żeby umożliwić strawienie kotleta. Kapsułki enzymatyczne należy połykać przed jedzeniem, tak aby zdążyły się rozpuścić w żołądku przed dotarciem pokarmu.
NATURALNE ENZYMY WSPOMAGAJĽCE TRAWIENIE
Stosowane w starożytności powiedzenie: "Jesteś tym, co jesz", obecnie, w czasach współczesnej cywilizacji należałoby zmienić na: "Jesteś tym, co Twój organizm jest w stanie wykorzystać", ponieważ istnieją liczne zaburzenia i choroby spowodowane niewłaściwą dietą. Najpierw jednak powinien być spełniony warunek wstępny:
Nasz organizm musi rozłożyć, przyswoić i przesłać składniki odżywcze do komórek, w przeciwnym razie nie mogą być one wykorzystane.
Pierwszą i najważniejszą cechą właściwej diety jest odpowiednia podaż enzymów. świeża, nie poddana obróbce termicznej czy chemicznej żywność, zawiera w sobie naturalne enzymy, niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Ale już w temperaturze około 47°C, większość tych naturalnych enzymów ulega denaturacji. Gama procesów, jakim obecnie poddawana jest żywność, skutecznie niszczy zawarte w żywności enzymy: od utrwalania promieniowaniem radioaktywnym, poprzez mikrofale, pasteryzację, sterylizację, puszkowanieśkończąc na gotowaniu na parze, czy pieczeniu lub smażeniu bez tłuszczu.
Większość badaczy zajmujących się zagadnieniem enzymów, zgadza się z tezą, że przynajmniej 75% naszej diety powinno składać się z surowej, nie przetworzonej żywności, którą, w razie potrzeby, należy dodatkowo suplementować enzymami. W przeciwnym razie organizm kieruje do trawienia enzymy metaboliczne, zaburzając ich własne funkcje. Przez to słabnie system immunologiczny, wyraśnie przyspiesza się proces starzenia, a osłabiony organizm staje się bardziej podatny na choroby. Zbyt dużo monotonnej, gotowanej/smażonej żywności, spożywanej przez dziesięciolecia całkowicie wyczerpuje organizm. Przewlekłe choroby degeneracyjne są w większości spowodowane poważnym brakiem enzymów, a to zjawisko dotyczy już populacji na całym świecie.
Konsekwencje niedoboru enzymów są znacznie gorsze, jeśli są powiązane z niedoborem witamin i składników mineralnych. Należy je uzupełniać; w przeciwnym razie nie można być zdrowym. Każdy z nas w różny sposób reaguje na spożyty pokarm. Dla pewnych osób niektóra żywność może być ciężkostrawna, podczas gdy inni mogą ją spożywać bez żadnych trudności do czasu, gdy ich organizmy produkują wystarczającą ilość enzymów. Jednak produkcja enzymów powinna i może być wspomagana. W nowoczesnych preparatach często stosuje się odpowiednio dobrany kompleks enzymów trawiennych. Mieszanina enzymów trzustkowych, w połączeniu z pepsyną, papainą i bromelainą z ananasa, rozkładają białka na aminokwasy. Z kolei lipaza rozkłada tłuszcze, podczas gdy amylaza czyni to samo z węglowodanami. Dodatkowym składnikami są kurkuma i nasiona kopru, które pobudzają trawienie, chronią wątrobę oraz zapobiegają wzdęciom. Z kolei betaina HCl przywraca właściwy poziom soków trawiennych, a kwas glutaminowy pomaga oczyścić organizm. Stosując taki zestaw składników, można zapobiegać lub przynieść ulgę w większości zaburzeń trawienia.
UWAGA!
* Podczas przyjmowania preparatu należy unikać picia większości gatunków wody mineralnej, zwłaszcza gazowanej, ponieważ enzymy tracą aktywność pod wpływem węglanów oraz kwasów mineralnych. * Spożywanie papai i surowego ananasa nie jest zalecane osobom z chorobą wrzodową.
1 tabletka zawiera: * Nasiona kopru 75mg * Pankreatyna 75mg * Kurkuma 37.5mg * Kwas glutaminowy 25mg * Pepsyna 17.5 mg * Bromelaina 12.5mg * Betaina HCL 10mg * Diastaza 10mg * Proteaza 7.5mg * Papaina 5mg
|