WŁAŚCIWOŚCI CHLORELLI: - wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową - naturalną barierę ochronną przeciwko szkodliwym substancjom; - wiąże takie trucizny jak ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), jak również rozpuszczalniki, pestycydy, PCB itp.; - stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje; - wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała (reakcja autoimmunologiczna); - dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe; - stymuluje również pracę makrofagów - komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym;
Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd też jej nazwa), a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. 60 procent jej składu stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30 procent). Około 20 procent to węglowodany, a 10 procent - tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym, z jednym, tylko zastrzeżeniem: zawiera mniej metioniny. Ta właściwość może okazać się jednak zaletą w przypadku pacjentów z pewnym rodzajem nowotworu, którego rozwój zależy właśnie od metioniny. Chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny - aminokwasu, którego z kolei, brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się z nią równać: 50 razy pod tym względem przewyższa lucernę. W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna.
Ze względu na wysoką jakość obecnego w chlorelli białka, z powodzeniem może być stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych. Chlorella zawiera ponadto ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest, na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A), który usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego i zapobiega rozwojowi raka płuc. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, jodu, cynku i kobaltu. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy, której tak często brakuje w dietach wegetariańskich.
Z przeglądu literatury wynika, że szczególne działanie lecznicze mają cztery składniki chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu chlorelli (CGF - chlorella growth factor) oraz sama ściana komórkowa.
Struktura chemiczna chlorofilu przypomina hemoglobinę, w związku z czym znalazł on zastosowanie w leczeniu niedokrwistości. Jeśli nie brakuje żelaza ani miedzi w organizmie, chlorofil lub jego pochodne mogą korzystnie wpłynąć na proces wytwarzania krwinek czerwonych. W wielu badaniach stwierdzono, że chlorofil ma wpływ na wzrost, przemianę materii i oddychanie. Już w 1938 roku udowodniono, że posiada on zdolność pobudzania wzrostu tkanek. Rok później wykazano, że skutecznie stymuluje gojenie się ran. W 1943 roku w Nowym Jorku lekarze z powodzeniem stosowali maści chlorofilowe w leczeniu owrzodzeń skóry. Również leczono nadciśnienie poprzez zastrzyki z chlorofilu, które pobudzały wydalanie cholesterolu z organizmu. Znano też właściwości odtruwające chlorofilu i jego zdolność likwidowania przykrych zapachów. Produkowano gumy do żucia zawierają chlorofil przeznaczone dla osób z nieświeżym oddechem. CHLOROFIL WSPIERA ZDROWIE Fakt, że to chlorofil pozwala roślinom na fotosyntezę, pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka. Niestety dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został szerzej rozpowszechniony, pomimo że rezultaty ujawnione w badaniach naukowych są niezwykle obiecujące i optymistyczne:
Chlorofil: Zwalcza liczne bakterie patogenne Zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach Łagodzi bóle Ma wpływ na czerwone krwinki (prawdopodobnie z powodu budowy molekularnej chlorofilu, która jest podobna do budowy hemoglobiny). Stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie Wzmacnia mięsień sercowy Delikatnie odwadnia Zwiększa odporność organizmu Spowalnia proces utleniania się komórek, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu, jak i arteriosklerozie Eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki Przyspiesza proces gojenia ran Chroni przed szkodliwym promieniowaniem vZapobiega chorobom nowotworowym Reguluje transport jelitowy Eliminuje toksyny i metale ciężkie Likwiduje nieprzyjemne zapachy tak jak robi to dezodorant (oddech, zapachy ciała, pot, urynę czy kał)
Później odkryto, że chlorella ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe - pobudza wytwarzanie interferonu w organizmie. Interferon wzmaga produkcję makrofagów, które są odpowiedzialne za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji i komórek nowotworowych. W ten sposób układ immunologiczny chroni organizm przed zanieczyszczeniami oraz inwazją obcych organizmów, takich jak bakterie i wirusy. Później w toku długoletnich badań wykazano, że glikoproteina wyodrębniona z chlorelli ma działanie przeciwnowotworowe w przypadkach mięsaka i białaczki. Usuwanie toksyn z organizmu jest sprawą najwyższej wagi w zapobieganiu chorobom, a chlorella posiada wybitną zdolność odtruwania, którą zawdzięcza swojej wyjątkowej ścianie komórkowej. Niezwykle skutecznym sposobem na oczyszczenie i odnowę organizmu jest post polegający na jedzeniu wyłącznie chlorelli. Pochłaniając trucizny, chlorella wspomaga oczyszczające działanie głodówki. Ma tyle różnorodnych składników odżywczych, że można ją również bezpiecznie stosować w trakcie różnych diet lub postu w celu pozbycia się nadwagi. Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, pod wpływem CGF - pewnej substancji zawartej w chlorelli - namnaża się cztery razy szybciej. W związku z tym chlorella działa na florę jelitową jak probiotyk sprzyjając wzrostowi potrzebnych organizmowi bakterii. Z drugiej strony, chlorellin zawarty w chlorelli, działa jak naturalny antybiotyk. W przeciwieństwie do chemicznych antybiotyków, zwalcza on bakterie patogenne, bez wprowadzania zmian we florze jelitowej. Syntetyczne antybiotyki, często pociągają za sobą niepożądane skutki, ponieważ atakują z równą siłą pożyteczne jak i szkodliwe bakterie. W przypadku infekcji bakteryjnych, chlorella dowiodła swej niezwykłej skuteczności poprzez nadzwyczajną zdolność rozpoznawania i atakowania jedynie bakterii patogennych. Warto również wspomnieć o wzmocnieniu odporności fizycznej po zażywaniu chlorelli. CGF może się również przyczynić do długowieczności. Chlorella jest ponadto skuteczna w walce z nadciśnieniem i osłabieniem. W wielu przypadkach problemy z wysokim ciśnieniem znikają po kilkumiesięcznym stosowaniu chlorelli. Pomocna jest też przy leczeniu owrzodzeń towarzyszących cukrzycy. Chlorofil w niej zawarty przynosi ulgę w chronicznych zaparciach i wzdęciach u około 85 procent badanych osób. Oprócz tego, badany jest obecnie wpływ chlorelli na wątrobę, uczulenia, trądzik, brodawki i zapalenie stawów. Jak żadna inna alga, chlorella jest obecnie przedmiotem niezliczonej ilości badań naukowych.
WITAMINA B12 Chlorella Pyroneidosa cechuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy B12. Przyjmując codziennie średnio 2-3 gramy chlorelli dostarczamy organizmowi ponad 3 razy więcej zalecanej dziennej dawki. Brak witaminy B12 może upośledzić sprawność intelektualną i wywołać zaburzenia neurologiczne. Niedobór tej witaminy narasta latami. I nawet niewielki jej deficyt, trudny do wykrycia w warunkach laboratoryjnych, jest niezwykle groźny. Witamina ta jest jednym z ważniejszych składników diety, którego poziom spada wraz z wiekiem. Dzieje się tak, gdyż w miarę upływu lat zmniejsza się wydzielanie przez żołądek kwasu solnego, pepsyny i tzw. intrisic factor - białka wiążącego cząsteczki witaminy B12 z pożywienia. Oprócz starzenia się i związanej z tym obniżającej się asymilacji substancji odżywczych, najczęstszymi przyczynami braku witaminy B12 są: chroniczny nieżyt żołądka, nadużywanie alkoholu czy chroniczne zapalenie nerwów. Brak witaminy B12 daje o sobie natychmiast znać. Niszczone są czerwone krwinki, co skutkuje osłabieniem krwi jak i szybkim przemęczaniem się. Mogą również wystąpić zaburzenia systemu nerwowego, jak np. brak koordynacji mięśniowej (skurcze, drgawki). Witamina B12 radykalnie obniża poziom homocysteiny we krwi. Homocysteina jest szkodliwym dla układu sercowo-naczyniowego aminokwasem łatwo poddającym się utlenianiu. Wówczas staje się źródłem wolnych rodników. Wysoki poziom homocysteiny zatruwa mózg - następuje pogorszenie nastroju, spada sprawność intelektualna, występują depresje i zaburzenia pamięci.
BETA - KAROTEN Chlorella jest niezwykle zasobna w beta karoten, który organizm wykorzystuje do produkcji witaminy A. Beta-karoten ma poparte licznymi badaniami naukowymi korzystne działanie w zapobieganiu nowotworom i walce z nimi, a także chorobami serca, zaćmą i zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego. Jego działanie polega na wykrywaniu i unieszkodliwianiu wolnych rodników.
Grypa może być spowodowana różnymi wirusami i poza gorączką, powodować bóle ogólne, głowy, jak i powszechnie znane dolegliwości - zablokowane drogi oddechowe, podrażnione gardło czy kaszel. Ponadto jeżeli wirus zdoła pokonać błonę śluzową przewodu żołądkowo-jelitowego, może wywołać grypę jelitową. Bóle brzucha, wymioty oraz biegunka to sygnał, że organizm stara się pozbyć wirusa tak szybko jak to możliwe. W przypadku infekcji wirusowej, bezskuteczne jest branie antybiotyków, gdyż te działają tylko przeciwko bakteriom a nie wirusom. Antybiotyki są tylko efektywne w przypadku infekcji o podłożu bakteryjnym. Chlorella sprzyja systemowi obronnemu w produkcji takich substancji jak interferon, który pomaga w walce z wirusami. Dzięki tym właściwościom chlorella pomaga organizmowi zareagować na inwazję wirusa grypy. Liczne badania dowiodły, że zażywanie chlorelli w codziennej dawce 2 gram, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę. Najbardziej spektakularny eksperyment, przeprowadzono w Japonii w 1966. Wzięło w nim udział ponad milion żołnierzy. I tak przez 95 dni poddani byli ćwiczeniom na morzu. Dwa gramy chlorelli zażywanej przez każdego z nich codziennie, wystarczyły by zmniejszyć ryzyko zachorowania o ponad jedną trzecią.
Czynnik wzrostu chlorelli (CGF - chlorella growth factor) oraz ściana komórkowa.
CZYNNIK WZROSTU CHLORELLI- CGF nazwany Chlorella Growth Factor - CGF jest wyjątkowym elementem umiejscowionym w jądrze komórkowym chlorelli. Jest to złożony zestaw niezwykle cennych substancji, sprzyjających w naturalny sposób wzrostowi komórek.
DZIAŁANIE CGF Lactobacillus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria, pod wpływem CGF namnaża się cztery razy szybciej. W związku z tym chlorella działa na florę jelitową jak probiotyk; CGF wspiera system immunologiczny, zwłaszcza u ludzi w dojrzałym i podeszłym wieku. Ponadto ma regulujący wpływ na diabetyków; Wzmacnia odporność fizyczną, przyczynia się do długowieczności; Hamuje wzrost bakterii patogennych oraz wirusów, jak również hamuje prędkość podziału komórkowego w przypadku łagodnych jak i złośliwych nowotworów; Wykazuje działanie przeciwnowotworowe w przypadkach nowotworów wątroby, leukemii, jak i nowotworów wynikłych z zachwiania gospodarki hormonalnej, takich jak rak piersi.
SKŁAD CGF CGF jest niezwykle bogaty w kwasy nukleinowe, które obok innych właściwości są konieczne do budowy jak i prawidłowego funkcjonowania wielu organów wewnętrznych. Zwiera również szereg witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoproteiny, znanych ze swych anty-nowotworowych właściwości, jak również z właściwości oczyszczających. Kwasy nukleinowe odpowiedzialne są za odnowę oraz naprawę komórek, jak również regulację podziału komórkowego. Proporcje kwasów nukleinowych zaczynają się zmniejszać po osiągnięciu wieku 30 lat, powodując przedwczesne starzenie się organizmu oraz postępujące słabnięcie naszego systemu immunologicznego. CGF wykazuje niezwykłą wręcz aktywność przeciwko temu procesowi.
Zdolności odtruwające chlorelli zauważono już wiele lat temu, wówczas to badacze zaczęli przyglądać się baczniej jej strukturze komórkowej. Otóż błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. Warstwy te są podstawą oczyszczających właściwości chlorelli. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa wiążą toksyczne substancje. Składają się one z mikrowłókien celulozowych, które formują bardzo ustrukturyzowaną sieć. W tej właśnie sieci metale ciężkie zostają uwięzione, jak w pajęczynie. Ponadto średnia błona komórkowa chlorelli zawiera sporopollein - substancję która nierozerwalnie łączy toksyczne materiały. Także i proteiny, z których składa się alga są bardzo skuteczne w wiązaniu metali ciężkich. Chlorella może absorbować ogromną ich ilość.
|