CEDRUS - olej z orzeszków cedru syberyjskiego. Działanie: - pomaga oczyścić przewód pokarmowy i żyły, - wspomaga leczenie: niestrawności, nieżytu żołądka, stanów zapalnych i wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz jelit, nadkwasoty i obstrukcji, - wspomaga pracę wątroby, śledziony i trzustki, - pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, - zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej, - wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy, - korzystnie oddziałuje na skórę - regeneruje ją i wspomaga kuracje odmładzające, - stanowi ważny element diet odchudzających. Skład: Olej cedrowy CEDRUS zawiera w 100 g 92,6 mg witaminy E (w tym Alfa Tokoferol – 34,84 mg, Gamma + Beta – Tokoferol 56,8 mg, Delta Tokoferol 0,94 mg) oraz witaminy B1, B2 i ponad 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9.
Dawkowanie: 2,5 do 10 ml rano przed posiłkiem. Uwaga: Do picia i przechowywania oleju cedrowego zaleca się stosować niemetalowe sztućce i naczynia.
Zawartość:: 100 ml
Szerszy opis: Orzeszki cedrowe są uważane przez rdzennych mieszkańców Syberii za jeden z największych ich skarbów. Dojrzewają one w cedrowej tajdze, gdzie jest krystalicznie czyste powietrze i zdrowe warunki życia. Cedry zaczynają rodzić szyszki pełne orzeszków dopiero gdy mają około 80 lat. Medycyna ludowa zaleca picie olejku w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy stanów zapalnych i infekcji przewodu pokarmowego, chronicznych nieżytów żołądka, nadkwa-socie, obstrukcjach i zaburzeniach pracy jelit. W tych dolegliwościach olej cedrowy łagodzi ból, przyspiesza gojenie ran wewnętrznych, reguluje też pracę woreczka żółciowego, wątroby śledziony i trzustki. Dowiedziono, że mukopolisacharydy (wie-locukry) powlekają błony śluzowe i chronią je przed uszkodzeniami, a witaminy A i E stymulują procesy regeneracji. Jednak najważniejsze w oleju cedrowym są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i ome-ga-6.Zmniejszają one poziom cholesterolu we krwi, co pozwala uniknąć choroby wieńcowej. Jak wykazały badania, obniżają też ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Lekarze zalecają je chorym na reumatoidalne zapalenie stawów, gdyż zmniejszają ból i obrzęki. Łagodzą też objawy cukrzycy.
|