Amarantus ekspandowany to idealny dodatek do mleka, jogurtów, musli, wypieków i deserów, lub sycąca przekąska w trakcie dnia.
Amarantus to zboże uprawiane w Andach przez starożytnych Inków i współczesnych mieszkańców Peru. Jego maleńkie ziarenka są niezwykle cennym źródłem wielu składników odżywczych.
Amarantus zawiera : - więcej wapnia niż mleko
- więcej żelaza niż szpinak
- więcej magnezu niż czekolada
- więcej błonnika niż owies
- więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża
- bardziej wartościowe białko niż soja
- bardziej lekkostrawną skrobię niż kukurydza
- poza tym cynk, potas i fosfor
Nasiona amarantusa są bogatym źródłem skwalenu - tłuszczu o wielu wspaniałych właściwościach. Skwalen : - obniża poziom chlesterolu
- podnosi odporność
- jest niezbędny w tworzeniu hormonów płciowych i prowitaminy D
- opóźnia proces starzenia się organizmu
- wzmacnia organizm i pomaga w usuwaniu objawów przemęczenia fizycznego i umysłowego
- ujędrnia skórę i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym
Amarantus ekspandowany jest idealny do spożycia bezpośredniego lub jako dodatek do mleka lub jogurtu
|