Aloes to roślina, która od wieków wzbudzała zainteresowaAloes to roślina, która od wieków wzbudzała zainteresowanie ludzi. Podziwiali jej niezwykłe umiejętności przetrwania w ekstremanalnych pustynnych warunkach. Szybko odkryli też, że liście aloesu, a przede wszystkim miąższ ukryty pod skórą, posiadają niezwykłe, lecznicze właściwości. Dlatego nazywali go „cudowną rośliną”, „rośliną długowieczności”.
Wszystkie składniki soku z Aloe Vera posiadają niekwestionowane właściwości zdrowotne. Jednak dobrane w idealnych proporcjach i odpowiednio połączonych przez naturę współpracują ze sobą i wykazują właściwości synergiczne. Oznacza to, że naturalny, kompletny sok aloesowy działa szybciej i bardziej skutecznie, niż jego oddzielne składniki. Dla konsumenta niezwykle ważne jest spożywanie soku świeżo wyciskanego czyli w jego naturalnej postaci, nie zaś produktu stworzonego z komponentów, np. ze skoncentrowanego proszku z aloesu z dodatkiem wody (większość ofert na rynku). Aloes jest najbogatszym roślinnym źródłem mukopolisacharydów. Wśród nich wyróżnia się acemannan, określony jako „jeden z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego”. Podnosi on aktywność układu odpornościowego, a szczególnie makrofagów.
Sok z Aloesu działa wspomagająco na:
Wspomaga stany zapalne i owrzodzenia żołądka oraz dwunastnicy, wspomaga detoksykację wątroby. Mukopolisacharydy i inne związki cukrowe ochraniają ścianki żołądka i dwunastnicy przed drażniącym działaniem kwasu solnego i trawiącym oddziaływaniem pepsyny oraz aktywizują naturalne bariery ochronne śluzówki poprzez zwiększanie wydzielania śluzu żołądkowego, Sok z aloesu normalizuje pH żołądka na prawidłowym poziomie, dzięki posiadanemu odczynowi około 5 pH. Taki poziom pH łagodzi zgagę oraz stwarza niekorzystne warunki do rozwoju bakterii Helicobacter pylori, które często wywołują stany zapalne przewodu pokarmowego. Mukopolisacharydy, a szczególnie acemannan wzmacnia układ obronny, tak że sam niszczy szkodliwe bakterie oraz bytujące w jelitach szkodliwe grzyby i drożdże. Związki przeciwzapalne, takie jak gibberelina, czyli beta-sitosterol łagodzą obrzęki i stany zapalne śluzówki żołądka, a odpowiednie witaminy (E. beta-karoten, C, witamina z grupy B) znacznie przyspieszają gojenie owrzodzeń, zaburzenia pracy jelit, zaburzenia w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, wzdęcia, zaparcia i biegunki, zespół jelit nadwrażliwego, wrzody okrężnicy. Sok z aloesu działa wspomagająco na procesy trawienia białek w jelitach oraz wspomaga oczyszczanie jelit. Wyciśnięty sok z miąższu aloesowego wspomaga nawilżanie suchej skóry, chroni skórę przed infekcjami oraz wspomaga leczenie juz powstałych infekcji i alergicznych reakcji skóry na różne alergeny pokarmowe, pyłkowe, odzwierzęce, jak np.: egzema atopowa. Działa wspomagająco w procesie obniżania poziomu cukru we krwi, a także obniża poziom złego” cholesterolu LDL Wspomaga leczenie oparzeń skóry, ran u cukrzyków, łupieżu, trądziku i wysuszonej skóry, łagodzi stany zapalne i świąd odbytu.
|