Witamina C odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, znane są jej właściwości przyspieszające gojenie się ran i oparzeń. Uczestniczy w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek, a także w syntezie hormonów kory nadnerczy. Chroni przed skutkami przewlekłego stresu, i działania wolnych rodników, pomaga we wchłanianiu żelaza, a ponadto, wraz z kwasem foliowym i witaminą B12, pobudza dojrzewanie krwinek czerwonych. Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie jest niezbędny w profilaktyce chorób układu krążenia: zapewnia prawidłową budowę naczyń krwionośnych, utrzymuje prawidłowy poziom stężenia cholesterolu we krwi i neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Blokuje również powstawanie nitrozamin z pożywienia, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu komórek nowotworowych. Obecnie w Polsce bardzo rzadko obserwuje się klasyczne niedobory witaminy C w postaci szkorbutu. Jednak niedostateczne spożycie tej substancji jest powszechne w naszej populacji, szczególnie w porze zimowo-wiosennej, gdy wybór produktów spożywczych zawierających tę witaminę jest ograniczony, a jej zawartość w pożywieniu niska. Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje. Aktywuje liczne enzymy, odgrywa istotną rolę w oddychaniu komórek oraz w ochronie przed stresem. Wspomaga absorpcję żelaza z żywności, a wspólnie z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza produkcję krwinek czerwonych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wspiera układ odpornościowy organizmu. Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w tworzeniu struktur tkanki łącznej, dzięki czemu pomaga zachować integralność skóry, dziąseł, kości i chrząstki. W nowoczesnych preparatach – takich jak np. C Plus Flavonoids, C 500 czy C 1000 i Liquid Vitan C – obok witaminy C obecne są bioflawonoidy, wspierające jej przyswajanie. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać bioflawonoidów, stąd muszą one pochodzić z pożywienia. Wspólnie z witaminą C korzystnie wpływają na strukturę naczyń włosowatych.
Bioflawonoidy to mieszanina flawonoidów aktywnych biologicznie. Szereg ich korzystnych właściwości flawonoidów wynika z ich funkcji antyoksydacyjnych. Związane jest to głównie z hamowaniem aktywności enzymów biorących udział w wytwarzaniu wolnych rodników, wiązaniem jonów metali przejściowych, szczególnie żelaza i miedzi, które uczestniczą w zapoczątkowaniu łańcucha reakcji wolnorodnikowych, redukcję reaktywnych form tlenu do bardziej stabilnych i nieaktywnych połączeń, hamowaniem enzymu oksydazy askorbowej, co zapobiega utlenianiu witaminy C i przedłuża jej działanie w organizmie.
Aktywność przeciwutleniającą flawonoidów po raz pierwszy odkrył w latach 30 ubiegłego wieku laureat Nagrody Nobla Albert Szent-Györgyi. Flaowonoidy wspólnie z witaminą C biorą udział w tworzeniu wiązań poprzecznych pomiędzy łańcuchami polipeptydowymi kolagenu i w ten sposób uelastyczniają oraz wzmacniają tkankę łączną, m.in. w naczyniach krwionośnych. Pobudzają również krążenie krwi. Bioflawonoidy są także często stosowane w przypadku kontuzji sportowych. 1 tabletka C 1000 zawiera: Witamina C z owocu dziekiej róży ( z bioflawonoidami) 1000mg
|